tutorial buat header yang bersambung dengan body blog


hey stalkers :)
now gadis nak ajar kowunk buat header die pulak , 
ala ! kali nie simple je !
for sure kowunk boleyh buat , tengok elok-2 yaww :)

first : bukak ADOBE PHOTOSHOP - FILE - NEW
second : bahagian size (width and height) kowunk boleyh buat ikot suke hati kowunk 
TAPI , untuk bahgian width kowunk ken buat sama dengan blog body kowunk .
contohnye gadis punye 840 dan bahagian background content mesti lah TRANSPARENT .


*KLIK GAMBAR UNTUK PEMBESARAN

third : untuk bahagian body blog tuh kowunk pilih shape yaww . lebih bagus pilih yang ROUNDED RECTANGLE TOOL . then , pilih calar yang kowunk nak untuk calar body tuh . 
pilih yang sama dengan calar body blog kowunk tau !
ukeyh , yang nie plak untuk border radius , alah , nie untuk lengkuk dekat tepi tuh .

*KLIK GAMBAR UNTUK PEMBESARAN

fourth : kowunk buat la . TAPI , macam mana pon kowunk buat die mesti akan jadi macam nie :


five : yang ROUNDED RECTANGLE tuh kowunk gerak perlahan-lahan ke bawah dan 
letak lah apa-2 gambar atau tulisan yang kowunk nakkan .
like this :


akhir sekali , kalau dah puas hati pergi ke file dan tekan save for web
dan akan keluar satu kotak , then tekan SAVE .
SIAP !


SIAP !


kalau de papehal gtau yaww :)

SEKIAN ~


kalau dha bace , sila like or komen yaww , terima kasih .

6 00 suara hati mereka:

Imanul Aisyah said...

salam , cmne nak tahu width body blog kita ? ke tgok dkat adjust widths ? maaf la byk tanya yea.. (:

princess d0UbLe F said...

kalau nak tahu . nnty say buat tuto die ukeyh :)

Iqlima Azmi said...

thank you ya, :)

Iqlima Azmi said...

thank you yaa, :)

Spongebob Eyraaaa said...

Thanks. berguna.

princess d0UbLe F said...

welcome :)